Video Colposcopia
Colposcopia este investigatia imagistica de inspectie a vulvei, vaginului si a colului uterin, care se realizeaza cu ajutorul colposcoului: un microscop stereoscopic binocular, prevazut cu o minicamera, cu ajutorul careia sunt inregistrate imaginile.
Colposcopia dureaza intre 10 si 20 de minute (in lipsa biopsiei), este nedureroasa, desi poate fi resimtit un mic discomfort, este neinvaziva, neiradianta, nu necesita anestezie sau spitalizare, iar pacienta primeste rezultatul pe loc.
Se poate efectua in orice moment al ciclului menstrual, cu exceptia zilelor de sangerare menstruala. Nu este nevoie de o pregatire speciala inainte de efectuarea colposcopiei. Singura contraindicatie a acestei examinari este alergia la iod. In prima saptamana de la efectuarea unei colposcopii este normala prezenta sangerarilor sau a unei secretii vaginale.
Obiectivul principal al colposcopiei este sa identifice patologia cervicala potentiala (cancerul de col uterin), prin vizualizarea pe ecranul monitorului, in timp real, a leziunilor ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber. Imaginile pot fi memorate, stocate si transmise pacientei. De asemenea, permite prelevarea de tesut biopsic pentru examinarea histopatologica, atunci cand se identifica leziuni ale colului uterin.
Urmatorul pas dupa colposcopie este testarea HPV, pentru a verifica daca exista o infectie virala in organism. Mai multe informatii vor fi furnizate in urma consultului ginecologic.