Infertilitatea
Infertilitatea nu are simptome fizice si este un termen ce defineste inabilitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa un an de raporturi sexuale regulate, de 2 sau 3 ori pe saptamana, fara a folosi metode contraceptive.
Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii se numara:
- probleme ale trompelor uterine;
- probleme ale uterului si/sau cervixului;
- probleme ale ovulatiei;
- probleme ale sistemului reproductiv masculine.
Sansa de a concepe este influentata de mai multi factori:
• Fertilitatea femeilor descreste odata cu inaintarea in varsta. Femeile peste 35 de ani au sanse mai mici de a ramane insarcinate si risc mai mare de a avorta spontan, in mare parte din cauza imbatranirii rezervei de ovule.
• Sansa unui cuplu de a concepe este mai mare in primii 3 ani de incercari; aparitia unei sarcini este considerata improbabila fara tratament dupa 3 ani de incercari, fara a fi imposibila.
• Sansa ca o femeie sa ramana insarcinata creste daca poate fi determinata o cauza clara a infertilitatii ce poate fi tratata.
Se recomanda consultul medical pentru infertilitate daca:
• Cuplul isi doreste un copil si nu a fost capabil sa-l conceapa intr-un an de raporturi sexuale regulate (bineinteles, fara folosirea metodelor contraceptive);
• Femeia are peste 35 ani si nu a fost capabila sa conceapa dupa 6 luni de raporturi sexuale regulate;
• Femeia are trei sau mai multe avorturi spontane in anii precedenti.
In cazul sterilitatii, tratamentul poate fi medicamentos (antibiotic in tratarea infectiilor tractului genital feminin sau masculin, tratarea cauzelor centrale de tulburari menstruale, stimularea ovariana si inducerea ovulatiei), chirurgical (corectarea anomaliilor congenitale sau dobandite cervicale, uterine, tubare) sau se va recurge la tehnici de reproducere asistata: inseminare artificiala, fertilizare in vitro.