Testul Bebes - Papanicolau
Testul Bebes - Papanicolau este o metoda foarte buna pentru a depista schimbari la nivelul colului uterin, care ar putea duce la cancer.
Testul consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cevix). Se efectueaza pentru a detecta celulele cervicale anormale sau neobisnuite (celule atipice) sau pentru a descoperi unele semne de infectie in aceasta zona.
Metoda de colectare a celulelor pentru testul Babes - Papanicolau dureaza doar cateva secunde si este nedureroasa. Cateva celule din suprafata colului uterin sunt colectate, apoi plasate pe o lamela de sticla sau intr-un fluid. Aceasta mostra este apoi trimisa catre un laborator de specialitate pentru examinare.
Rezultatul testului Babes - Papanicolau poate fi:
• normal - nu exista celulele anormale;
• inflamatie - existenta unor celule usor anormale aparute in urma unei infectii;
• anomalii - celule anormale care pot insemna modificari pre-canceroase:
o ASCUS - modificari ale celulelor epiteliului scuamos; in peste 50 % din cazuri este prezenta o infectie cu HPV cu risc inalt oncogen. Acest rezultat este foarte comun.
o L- SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut) - modificari ale epiteliului scuamos situate in 1/3 a grosimii epiteliului scuamos de acoperire.
o H-SIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt) - modificari ale epiteliului scuamos situate in 2/3 superioara a grosimii epiteliului scuamos de acoperire.
o AGC - anomalii ale epiteliului glandular. Necesita curetaj de endocol si examen histopatologic.
• cancer - celulele s-au raspandit in parti mai profunde ale colului uterin.
Conditiile optime pentru recoltarea examenului citologic Babes-Papanicolau sunt: 24 de ore de repaus sexual si fara igiena intravaginala.
Se efectueaza obligatoriu in afara perioadei de sangerare menstruala.
Efectuat regulat, testul Bebes - Papanicolau duce la depistarea incipienta a cancerului de col uterin sau a anomaliilor care il pot provoca.