Ecografia transvaginala si abdominala
Ecografia transvaginala este folosita pentru a diagnostica si monitoriza evolutia sarcinii. Ea pune in evidenta embrionul si localizarea lui, dar si dezvoltarea normala sau anomaliile care pot avea repercusiuni asupra evolutiei sale, astfel incat obstetricianul sa poata intervini in timp util pentru a preveni eventualele complicatii.
Ecografia transvaginala este cea mai folosita investigatie imagistica in ginecologie. Presupune utilizarea unei sonde (transductor), care este introdusa in interiorul organismului (intravaginal). Transductorul este imbracat intr-un manson de latex si uns cu un lubrifiant, pentru a permite o buna citire a imaginilor interne.
Este indicata in:
• Monitorizarea ovulatiei, prin vizualizarea foliculilor ovarieni la persoanele cu infertilitate;
• Identificarea sarcinile extrauterine;
• Stabilirea cauzei sangerarilor pe cale vaginala;
• Diagnosticarea tumorilor genitale benigne si maligne: polipi intrauterini, fibroame uterine etc.;
• Diagnosticarea afectiunilor trompelor uterine si a inflamatiilor pelvine.
Ecografia endovaginala este cel mai important examen ecografic in ginecologie intrucat permite transductorului sa se apropie de organele examinate, oferind imagini detaliate ale organelor genitale interne si facilitand diagnosticul unor afectiuni precum: formatiuni tumorale (cancer endometrial, cancer ovarian), chisturi ovariene, fibroame uterine, alte proliferari de testut, sangerari vaginale anormale, dureri pelviene, menstruatii nereguale, starea embrionului in cazul unei sarcini, probleme de fertilitate.
Nu necesita o pregatire speciala, dar pacienta trebuie sa anunte medicul in cazul in care este alergica la latex sau daca resimte dureri in timpul examinarii.