Consultul ginecologic
Consultul ginecologic dureaza aproximativ 20 de minute si este compus din 2 etape:
1. Anamneza consta intr-o discutie medic ginecolog - pacienta despre simptomele, istoricul medical si alte detalii importante ale acesteia. Apoi urmeaza examenul cu valve si tuseu vaginal. La sfarsitul consultatiei se discuta afectiunea si se informeaza pacienta asupra diagnosticului si tratamentului.
2. Consultul clinic propriu-zis reprezinta consultarea zonei genitale externe (vulva) si a zonei interne (vagin si col uterin) prin examinare cu valvele si prin palpare manuala (tuseu vaginal).
Medicul recolteaza apoi secretie vaginala si cervicala pentru efectuarea analizelor:
- examenul secretiei cervicale pentru depistarea Chlamydiei, Mycoplasma / Ureaplasma;
- examenul bacteriologic si fungic (de depistare a microbilor si ciupercilor ce provoaca infectiile vaginale si bolile cu transmitere sexuala);
- examen citologic Babes-Papanicolau;
Se realizeaza, apoi, tuseul vaginal, care scoate in evidenta eventuale probleme (noduli, excrescente) ale uterului si anexelor genitale (trompe uterine si ovare) si stabileste pozitia organelor reproducatoare.
Recomandari:
1. Inainte de efectuarea controlului ginecologic, se recomanda efectuarea toaletei genitale externe a pacientei, evitand toaleta interna, deoarece aspectul secretiei vaginale poate orienta medicul cu privire la diverse boli ale aparatului genital.
2. Pacienta trebuie sa participe activ la discutia cu medicul, sa prezinte toate modificarile pe care le-a sesizat de-a lungul timpului, inclusiv medicatia, pentru a-i putea da medicului cat mai multe informatii despre starea de sanatate.
3. Consultul genital se efectueaza in afara perioadei menstruale, de preferat impreuna cu controlul mamar. Se recomanda cel putin un consult anual, chiar si in lipsa simptomelor, ca parte a controlului de rutina pentru prevenirea cancerului genital, dar si a altor afectiuni care pot duce la complicatii sau infertilitate.