Cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin este o afectiune care presupune aparitia unor celule atipice, care se multiplica necontrolat, la nivelul cervixului. Cervixul este prima parte a uterului, care se deschide in vagin, denumit si col uterin.
Exista doua tipuri de cancer de col uterin: cancer cu celule spumoase (epidermoid) si adenocarcinom cervical.
Cauza principala a aparitiei cancerului cervical este infectia cu HPV (Human Papilloma Virus). Aceasta determina aparitia verucilor si poate determina modificari canceroase la nivelul cervixului uterin. Cancerul cervical poate fi cauzat si de anomaliile celulare aparute la nivelul colului uterin.
Simptome si evolutie:
Cancerul de col uterin reprezinta in continuare o cauza importanta a mortalitatii femeilor, insa este curabil in majoritatea cazurilor, daca este descoperit intr-un stadiu incipient. De aceea, se recomanda ca femeile sa efectueze cel putin un control ginecologic anual, chiar si in absenta simptomelor care indica o afectiune, cancerul cervical fiind deseori asimptomatic.
In stadiu mai avansat, pot aparea simptome precum:
• secretie vaginala anormala, prezenta in cantitate mare si uneori amestecata cu firisoare fine de sange;
• modificari semnificative ale ciclului menstrual sau sangerare vaginala;
• durere si/sau sangerare a cervixului in momentul contactului sexual.
In lipsa diagnosticarii si tratamentului, cancerul cervical se poate extinde la nivelul tesuturilor din jurul vaginului, provocand complicatii ce pot conduce la decesul pacientei.
Metodele de diagnosticare a cancerului de col uterin sunt citologia Babes Papanicoplau (BP) si colposcopia.
Citologia BP este o metoda larg raspandita in randul femeilor, in timp ce colposcopia este un examen mai putin cunoscut, o metoda neinvaziva de diagnostic, fiind foarte potrivita pentru evaluarea unui frotiu citologic anormal.
Pentru mai multe informatii, cititi si examenul Babes-Papanicolau si colposcopia. De asemenea, nu amanati vizita la medical ginecolog, singurul in masura sa va ofere un diagnostic concret si un tratament corect.