Bolile cu transmitere sexuala
Contactele sexuale ocazionale cu persoane necunoscute si, mai ales, neprotejate, pot duce la aparitia unor boli, din pacate tot mai des intalnite in perioada actuala. In momentul de fata, incidenta bolilor cu transmitere sexuala se mentine ridicata, in ciuda progreselor realizate de medicina moderna in diagnosticarea, tratarea si vindecarea majoritatii acestor boli.
Herpes genital
Reprezinta o boala virala cauzata de Herpes Simplex (HSV) si se manifesta prin vezicule localizate genital: vulvar sau cervical, in cazul femeilor si in special pe gland, in cazul barbatilor.
Desi asimptomatic in majoritatea cazurilor, ceea ce contribuie si la transmiterea infectiei de la un individ la altul, herpesul genital se manifesta la unii pacienti prin dureri intense in zonele pe care se dezvolta veziculele si papulele. Acestea apar la o saptamana dupa contact (sarut, sex oral, vaginal sau anal neprotejat), cu conditia ca in mucoase sa existe o leziune prin care virusul sa poata patrunde. Alte simptome care pot aparea sunt febra, mialgii, stare generala alterata.
In prezent nu exista un tratament care sa inlature infectia din corp, insa antiviralele actuale sunt capabile sa scada frecventa, durata si severitatea episoadelor de boala clinic manifesta. Eficienta acestor medicamente se datoreaza faptului ca interfera cu ciclul replicativ viral, incetinind inmultirea virusului, si oferind astfel sistemului imun posibilitatea sa lupte impotriva virusului.
Chlamydia
Este provocata de o bacteria Chlamydia Trachomatis. Aceasta bacterie traieste doar in interiorul celulelor si este greu de depistat deoarece adesea decurge fara simptome (dureri la contactul sexual, scurgeri vaginale nu foarte abundente, senzatie de intepaturi, menstruatie neregulata, arsuri in timpul urinarii, etc). Daca nu este tratata, poate provoca boala pelviana inflamatorie sau sterilitate.
Chlamydia se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectioase, iar tratamentul trebuie urmat de catre ambii parteneri.
Gonoree
Gonoreea constituie una din cele mai frecvent intalnite boli cu transmitere sexuala. In cazul acestei infectii, primele simptome apar la 2 - 3 zile de la contactul sexual: senzatii de usturime si arsuri, secretii abundente galben - verzui, mucoasa congestionata, umflarea uretrei, etc.
Gonoreea se transmite prin contactul direct cu mucoasele sau lichidele infectate si foarte rar prin folosirea in comun a obiectelor sanitare, prosoape, bureti, etc.
Simptome pot sa nu fie evidente, iar in cazul in care apar, pot disparea dupa 8 saptamani (fara ca boala in sine sa dispara). Poate duce la complicatii precum fimozele, prostatite, stricturi uretrale. Ea se poate trata cu antibiotice recomandate de medic si in cazul unei diagnosticari precoce tratamentul este de scurta durata.
Sifilis
Sifilisul apare in urma infectiei cu Treponema Pallidum si este o boala infectioasa si contagioasa, care se transmite prin contact sexual sau pe cale transplacentara, exceptional prin contact sanguin (intepatura, transfuzie).
Primul simptom in cazul sifilisului este aparitia unei pete rosii (macula eritematoasa), care devine o eroziune, apoi o ulceratie care doare doar in cazul traumatizarii sau al suprainfectarii. La femei pot fi afectate labia, vaginul, uretra si perineul. La ambele sexe mai pot fi afectate regiunea anorectala, buzele, limba, amigdalele etc.
Tratamentul consta in penicilina si are effect in stadiul incipient al bolii. In ultimul stadiu, tratamentul medicamentos are efect limitat.
Scabia
Este o boala aparuta din cauza unui parazit femela, care sapa un canal in piele si depune 2 - 3 oua pe zi timp de o luna, ceea ce determina prurit tegumentar si iritarea pielii – leziuni de grataj. Transmiterea acestui parazit se face atat pe cale sexuala, cat si prin contacte curente (folosirea in comun a lenjeriei, a hainelor, a prosoapelor etc).
Simptomele constau in mancarimi (prurit localizat) pe partea interioara a mainilor, intre degete, in regiunea sanilor si a organelor genitale.
In privinta tratamentului, acesta se aplica atat partenerilor sexuali, cat si persoanelor care locuiesc cu cei infectati, iar lenjeriile si obiectele personale folosite de persoanele infectate vor fi dezinfectate.
SIDA
SIDA este prescurtarea pentru Sindromul Imunodeficientei Dobandite si marcheaza un deficit a sistemului imunitar dobandit ca urmare a infectiei cu virusul HIV. Acest virus nu are metabolism propriu si necesita o celula gazda pentru a se putea multiplica. Aceste celule gazda sunt, printre altele, celulele sistemului imunitar, limfocitele, globulele albe, celule sistemului nervos. SIDA constituie stadiul in care sistemul imunitar este foarte slabit si in care pot sa apara diferite boli si tumori – forme de cancer.
Evolutia unei infectii cu HIV difera de la o persoana la alta. La scurt timp dupa infectare, virusul incepe sa se inmulteasca foarte rapid, astfel incat in primele saptamani nu apar de obicei simptome (eventual, apar stari gripale). Anticorpii construiti de virus se gasesc prin testul cu anticorpi.
Portile de intrare in organism ale virusului HIV sunt suprafetele iritate, zgariate sau inflamate ale pielii, ranile deschise si tesuturile sensibile precum mucoasa vaginala. Lichidele infectioase prin care acesta se transmite sunt sangele, sperma, laptele matern etc. (NU saliva, urina, transpiratia sau lacrimile).
Boala este momentan incurabila si nici nu exista vaccin. Anumite combinatii de medicamente, care cuprind inhibitori protezici, incetinesc virusul si evolutia bolii, insa tratamentul trebuie instituit din timp si urmat cu strictete.
BTS (bolile cu transmitere sexuala) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, atat prin repercursiunile asupra individului in sine, cat si asupra societatii si economiei. Prevenirea lor se poate realiza usor, mijloacele de protectie fiind astazi disponibile atat in magazine cat si in farmacii. Prin utilizarea lor, sexul poate redeveni sigur si acest lucru il face o experienta placuta pentru ambii parteneri.